Jouw gemiddelde werkdag:

Aanhoudende telefoontjes, doorlopende mail, to-do-lijsten zo lang als je arm, medewerkers met problemen, klanten die aandacht willen, om van leveranciers, bazen en collega’s maar niet te spreken.

‘Omdat dit nu eenmaal zo gaat’, ben je voorbereid. Met planners, extra agenda’s en gele plakbriefjes.

‘t Punt is alleen …

Zó georganiseerd voel je je niet.

Altijd in de weer. Vol zorg voor je team. Loyale mensen! Je vliegt voor ze.

Maar daar zit nu net de crux.

Menig leider staat in dienst van haar team.

In de naam van Raad, Daad, Steun & Toeverlaat.

Begrijp me goed: niets mis met een beetje dienstbaarheid!

Maar.

Wel zo handig als de zaken andersom liggen.

Lijkt jou dat ook wel zo effectief?

Neem dan eens de volgende maatregelen. En merk het verschil.

___________________________________________________

5 TIPS voor op het Circuit

 

1. Vertel wat je wilt bereiken op de meest beeldende, inspirerende en authentieke manier die je kunt bedenken. Vraag vervolgens zonder omhaal wat je daarvoor nodig heb van je team. Vraag hen daarbij 1. om met je mee te denken en 2. voor zichzelf te denken (verantwoordelijkheid te nemen).

2. Vraag je team altijd welke ideeen ze hebben en welke obstakels ze voor zich zien. Spreek een manier en een moment af om de progressie én de obstakels naar voren te brengen. Structureer die momenten (bijvoorbeeld wekelijks een half uur of dagelijks een kwartier) voor een zo goed mogelijk resultaat. Spreek voor deze meetings ‘regels’ af (allen vertellen kort en bondig waar ze zijn, wat de eerstvolgende stap is en wat of wie ze daar eventueel voor nodig hebben). Vier successen en deel teleurstellingen op intensieve en betrokken wijze :)!

2. Als je om iets verzoekt, spreek dan af dat je een seintje krijgt als het gedaan is. Je activiveert daarmee de ander om jou in the loop te houden. Je noteert uiteraard voor jezelf wanneer je wilt dat het gedaan is, mocht het seintje uitblijven.

3. Geef persoonlijke aandacht op gezette tijden en houd je taakinhoudelijke aandacht voor andere momenten.

4. Beëindig je mijn-deur-staat-altijd-open-policy per direct. Tijd met jou is welbestede tijd. En die is dus niet voortdurend en in grote kwantiteiten en voor alle soorten en maten uitwisseling voorradig.

5. Medewerkers die je nu nog voor van alles en nog wat binnenvallen, leren daar anders mee om te gaan als jouw: “Dat is een probleem. Hoe kan ik je helpen?” vervangt door een belangstellend: “Dat is een probleem. Welke oplossing heb je in gedachten?” Check pas daarna samen of en zo ja welke hulp van jou wenselijk of nodig is.

Geef jij je medewerkers graag tijd en aandacht op de trap, in de deuropening en bij het koffieapparaat? Als je daarmee resultaat boekt, is daar niets mis mee.

Maar als je dat de status van Vliegende Keep oplevert, gooi het dan eens over een andere boeg.

Volg het voorbeeld van charismatische leiders. Ga te werk met vriendelijke, persoonlijke, onverdeelde aandacht.

Zo verhoog je je status van Vliegende keep tot Aanvoerder en krijg je wat je nodig hebt om te slagen in je doelen.

Succes!

Share This